Zamknij
REKLAMA

Dodatki funkcjonalne do żywności, z których korzystamy w kuchni

15:10, 02.02.2018 | Materiały Partnera
Skomentuj

Dobry szef kuchni nie wzbrania się przed odkrywaniem nowych smaków. Używa w swojej kuchni różnego rodzaju dodatków. Czyli stosuje chemię.

Dodatki funkcjonalne do żywności - Podstawowe funkcje

Jedną z najważniejszych funkcji dodatków funkcjonalnych stosowanych w żywności jest konserwacja. Już wieku temu człowiek doszedł do wniosku, że nie zje całego zabitego dzika za jednym razem. Szkoda mu było wyrzucać takie ilości mięsa, więc wpadł na pomysł zasolenia go. Była to pierwsza, stosowana przez wiele lat, metoda konserwacji jedzenia.

Dziś zadanie to przejęły dodatki spożywcze. Jednak to nie jedyna rola, jaką pełnią. Stabilizatory w emulsjach zapobiegają powstawaniu niekorzystnych zmian w produkcie. Z kolei sól jodowana jest świetnym przykładem funkcji ochronnej, jaką pełnią dodatki.

Obok typowo chemicznych dodatków, znajdują się również takie, z których korzystamy na co dzień. Towarzyszą nam w kuchni podczas gotowania obiadu, przy popołudniowej kawie czy stanowią ważny składnik orientalnej kolacji.

Sól

Jednym z najpopularniejszych dodatków funkcjonalnych jest sól. Oczywiście mówimy o soli kuchennej, która jest prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl). Znana jest od setek lat. W średniowieczu kopalnie soli przyciągały, kusząc bogactwem, jaki płynął z handlu solą. I nic dziwnego, bowiem sól ma świetne właściwości konserwujące. Przed odkryciem współczesnych konserwantów, to właśnie sól pełniła tę rolę.

Dziś jest ona nieocenionym wsparciem w każdej kuchni. To, obok pieprzu, najczęściej używana przyprawa. Sól nadaje smak wielu potrawom i można jej użyć praktycznie wszędzie. Jest ona idealnym zwieńczeniem kanapki z szynką i pomidorem. Zupy, dania mięsne, ryby, a nawet ziemniaki – jak smakowałby nasze ulubione potrawy bez soli?

Jednak z używaniem soli nie należy przesadzać. Choć dodatki funkcjonalne do żywności są potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu . W większych ilościach jest ona bardzo szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Badania dowodzą, że zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, zwłóknienia wątroby a nawet raka żołądka.

Cukier

Innym często używanym w kuchni dodatkiem funkcjonalnym do żywności jest cukier spożywczy. W naszej części świata najpopularniejszy jest ten produkowany z buraków cukrowych (cukier biały). Jednak coraz częściej w sklepach można zetknąć się z cukrem trzcinowym (cukier brązowy).

W kuchni niezastąpiony do porannej kawy. Bez cukru praktycznie niemożliwe jest upieczenie ciasta. Zdecydowana większość przepisów potrzebuje tego dodatku funkcjonalnego. Również wiele potraw mięsnych potrzebuje kilku łyżeczek cukru. A co z domowej roboty dżemami i kompotami? Bez cukru ich smak byłby zupełnie inny.

Cukier, czyli węglowodany, pełni w naszym organizmie bardzo ważne role. Przede wszystkim jest materiałem energetycznym (fruktoza) oraz odżywczym (laktoza). Oczywiście nie oznacza to, że nasza dieta ma składać się z samego cukru. Wpływa on bardzo niekorzystnie na cały nasz organizm. Najbardziej widocznym efektem „przedawkowania” jest nadwaga, która często prowadzi do otyłości. Oprócz tego może wywoływać choroby serca, zaćmę i prowadzi do alergii pokarmowych.

Dlatego ważne jest, by zadbać o optymalną ilość cukru, jak i soli. Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze mogą okazać się niebezpieczną trucizną.

(Materiały Partnera)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma „Magraf” s.c., Sławomir Grzmiel, Lidia Grzmiel, ul. Dolina 57, 85-212 Bydgoszcz, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez „Magraf” s.c., Sławomir Grzmiel, Lidia Grzmiel, ul. Dolina 57, 85-212 Bydgoszcz i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone