Zamknij

Rozdają jedzenie i edukują

09:00, 07.07.2019 | E.K
REKLAMA
Skomentuj

– Misją Chojnickiego Banku Żywności staje się działanie na rzecz ratowania żywności – mówi Kinga Przełożna. Prezeska ChBŻ przedstawiła sprawozdanie za ubiegły rok.

W skład ChBŻ wchodzi 22 członków, w tym 19 samorządów z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Organizacja zajmuje się głównie rozdysponowywaniem żywności. W ubiegłym roku artykuły pochodzące z Unii Europejskiej były warte 3,8 mln zł, a te od producentów – 3,5 mln. Ze zbiórek w 99 sklepach udało się zebrać 36 ton jedzenia. Wylicza się, że średnio w ciągu miesiąca ChBŻ pomaga 30 tysiącom podopiecznych. Misją ChBŻ jest też ratowanie żywności przed wyrzucaniem. Prezeska Kinga Przełożna liczy na to, że podpisana zostanie niedługo ustawa o niemarnowaniu żywności i dzięki temu łatwiej będzie można pozyskiwać produkty. ChBŻ stara się też uświadamiać ludzi, jak przetwarzać jedzenie, by go nie wyrzucać. – W 2018 roku zorganizowaliśmy 117 warsztatów edukacyjnych dla dorosłych i dzieci. Były zajęcia m.in. kulinarne. Skorzystało z nich dwa tysiące osób – podkreśla Przełożna.

Na zdjęciu: Kinga Przełożna gościła na konferencji tuż przed zgromadzeniem wspólników.

fot. rw

Materiał archiwalny. Artykuł ukazał się w „Czasie Chojnic” 19 czerwca 2019, nr 25/886

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone