Zamknij

Naturalne wędliny z gór

12:07, 28.01.2021 | materiały partnera

Jedzenie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu. To też możliwość cieszenia się różnymi smakami, rozpływającymi się na języku, wydobywającym z ust cichutkie westchnienie przyjemności. I wcale nie musi być wykwintne, niczym menu pięciogwiazdkowej restauracji, by nieść ze sobą paletę smaków i aromatów.

Prostota i tradycja

Można powiedzieć, że wędliny tradycyjne i „sklepowe”, masowe, stoją na dwóch przeciwległych biegunach. Mają ze sobą wspólną nazwę, poza tym zaś różni je wiele. Pierwszą, najłatwiej dostrzegalną rzeczą, jest wygląd. W wyrobach z dużych wytwórni jest on nienaganny, idealny. Szynki, równie różowe w każdym plasterku. Kiełbasy, idealnie zbite i wypełnione. Parówki, sztuka w sztukę takie same w kolorze i wielkości. Oczywiście w wyrobach produkowanych ręcznie taka staranność jest nie do odtworzenia. Tu widać różnicę w fakturze, kolorze, może pojawić się jakaś niedoskonałość. Żeby uzyskać tak idealnie wyglądające wędliny producenci uciekają się do sztuczek, które w małych masarniach i wędzarniach nie wchodzą w grę. Barwniki i sztuczne aromaty są na porządku dziennym. Tak samo jak ukrywające się po przeróżnymi nazwami substancje wzmacniające smak czy wypełniacze, typu białko sojowe, z mięsem nie mające wiele wspólnego.

Po drugiej stronie stoją wędliny naturalne, jak np. te - https://www.wedliny.pl/produkty/szynka/, których skład potrafi zawrzeć się w jednej linijce. Ba. W jednym zdaniu. Mięso i przyprawy. Tyle wystarczy, by wyczarować wędliny, które dosłownie zachwycą smakiem i aromatem. Naturalnym, bazującym na prostocie i tradycji, ale jednocześnie tak złożonym, że można się nim zachwycać i chłonąć go z rozkoszą. Cieszyć smakiem mięsa, zapachem majeranku, nutą czosnku, otuloną aromatem dymu z wędzarni. Tak proste, tak dobre.

Gdzie kupić wędliny domowe

Proste i dobre, a dla wielu nieosiągalne... Wyroby regionalne, zresztą nie tylko wędliniarskie, mają to do siebie, że dostępne są w zasadzie jedyne w danym regionie. Jeszcze niedawno, aby zjeść kiełbasy z Podhala, trzeba było na nie jechać. Chociaż oczywiście sam pomysł wycieczki w góry jest warto rozważenia, to dużo prościej skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam rozwój handlu internetowego.

W sklepie https://www.wedliny.pl/ znajdziemy właśnie wędliny wykonywane tradycyjnie, według przepisów, w których od lat nic się nie zmieniło, nie pojawiły się tam też „wynalazki” poprawiające smak czy zapach. Nie musiały, bo i po co poprawiać coś, co jest w swej prostocie doskonałe?

Każdy smakosz i miłośnik dobrego jedzenia znajdzie tam coś dla siebie. Od smalcu i boczku przez kaszankę i salceson aż po szynkę i kruchą kiełbasę. Taką prawdziwie kruchą, strzelającą w zębach i momentalnie wypełniającą zapachem całą kuchnię.

Przesyłki z wędlinami domowymi dostarczane są przez firmę kurierską, czyli dosłownie z dnia na dzień. Odpowiednio zabezpieczone, wyposażone we wkłady termiczne, lądują na stołach w całym kraju. Przypominają, że najważniejszy jest smak i że jedzeniem można się rozkoszować.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%