Zamknij

Kawa arabica, a robusta - podobieństwa i różnice

15:11, 06.04.2021 | materiały patnera

Podczas kupowania w sklepie kawy, miłośnicy tego czarnego napoju często zwracają uwagę na informacje na opakowaniach. Na jednym widnieje napis 100% Arabica, natomiast na drugim, że jest to kawa typu Robusta. Co to oznacza? Jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami kawy, a także jakie są podobieństwa? Innymi słowy, która będzie lepszą propozycją do codziennego picia?

Sposób uprawy

Analizę kawy Robusta i Arabica najlepiej jest zacząć od tego, co je przede wszystkim pomiędzy sobą różni. Pamiętać jednak trzeba, że kaw na rynku jest naprawdę ogromna ilość odmian i wersji. Szacuje się, że bez żadnego problemu można naliczyć ich nawet ponad 100. Niewiele jednak z nich różni się pomiędzy sobą w tak jaskrawy sposób, jak właśnie kawa Robusta i Arabica.

Analizę porównawczą najlepiej rozpocząć od różnic w uprawie obu tych kaw. Arabica rośnie niżej, najczęściej do 4.5 metra, podczas gdy Robusta osiąga wysokość nawet 6.5 metra. Wymaga również mniejszej temperatury powietrze w zakresie 15 a 24°C, podczas gdy Robusta doskonale znosi większe upały sięgające nawet 35°C. Wszystko to sprawia, że Arabica jest nieco trudniejsza w uprawie, a jej zbiory są mniejsze z jednego hektara. Powoduje to, że Arabica jest również kawą droższą.
Z różnic w warunkach uprawy wynika również miejsce pochodzenia obu kaw. Robusta to przede wszystkim Uganda, Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Afryka równikowa. Arabica natomiast to Etiopia, Mozambik oraz tereny Wielkich Jezior Afrykańskich.

Zawartość kofeiny

Każdy doskonale wie, jaka jest główna funkcja kawy. Przede wszystkim traktowana jest ona jako środek pobudzający, który ma nam dostarczyć możliwie jak najwięcej energii. A za to jak wiadomo, odpowiada ilość zawartej w kawie kofeiny. Jak więc przedstawia się ten parametr w obu analizowanych kawach?
Jak się okazuje, w tym wypadku zdecydowanie lepiej wygląda kawa Robusta, która uważana jest często za kawę gorszej jakości. Jej zawartość kofeiny to często nawet do 2.5%, co daje o wiele lepsze i dłuższe pobudzenie niż kawa typu Arabica, która zawiera znacznie mniej kofeiny na poziomie 1.5%. Różnica jest więc zauważalna. A czy jest wyczuwalna w smaku?

Jaki smak?

Gdy odwiedza się sklep z kawą, przede wszystkim celem takich zakupów jest kupienie kawy o naprawdę doskonałym smaku. Jak zatem przedstawia się ten parametr? Która kawa jest lepsza pod względem smaków i czym się one charakteryzują? Z racji tego, że Robusta cechuje się tak dużą ilością kofeiny, zupełnie inaczej smakuje niż Arabica. Kofeina powoduje, że Robusta jest bardziej gorzka i cierpka. Arabica natomiast z powodu mniejszej ilości kofeiny, lecz również dwa razy większej porcji cukru, jaką zawiera, uważana jest za znacznie łagodniejszą i delikatniejszą w smaku. Z tego powodu bardzo często na jej podstawie powstaje nawet kawa speciality, która uważana jest za najlepszą gatunkowo kawę. Jak więc widać, różnice smakowe są kolosalne. Pamiętać jednak trzeba, że wszystko w tym wypadku zależy po prostu od gustu. Dla jednych osób Arabica, choć uważana za łagodniejszą i smaczniejszą z tego powodu, może być zwyczajnie bez smaku, a dopiero Robusta ze swoim silnym, mocnym i gorzkim smakiem zaspokoi gusta.

Jak wyglądają ziarna?

Wiele osób zamiast kupować gotowe opakowania z kawą, woli wykonywać je samodzielnie kupując osobne ziarna. Tak zwana kawa rzemieślnicza, kupowana prosto z palarni, to często naprawdę rewelacyjna propozycja. Żeby jednak bezpiecznie wybrać ziarna Robusty i Arabicy, trzeba wiedzieć, jak one wyglądają.
Arabica to zielono brązowe ziarna o nieco wydłużonej, wyciągniętej formie. Robusta jest natomiast bardziej okrągła i bardzo brązowa.

Oprócz ziaren warto również zwrócić uwagę na metody parzenia kawy. Do dyspozycji mamy drip, kawiarkę, areopress, frenchpress, czy chemex.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%