Zamknij

Do czego służy czekoladziarka?

09:09, 18.06.2021 | materiały patnera

Gorąca czekolada jest jednym z lepiej sprzedających się produktów w cukierniach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Delikatna konsystencja szybko rozgrzewa i poprawia nastrój. Czekoladziarki są więc “must have” w lokalach gastronomicznych takich jak: kawiarnie, restauracje i bary. Urządzenia zapewniają idealną temperaturę i konsystencję czekolady. Czym charakteryzuje się czekoladziarka? Jakie są jej rodzaje? 

Rodzaje czekoladziarek 

Najczęściej spotykane są niewielkie, kompaktowe czekoladziarki o pojemności 3, 5 i 10l. Urządzenia wyposażone są w grzałkę i termostat, które utrzymują stałą temperaturę czekolady. Mieszalniki sprawiają, że temperatura idealnie rozkłada się w całym zbiorniku. Czekoladziarki posiadają specjalne dozowniki, które ułatwiają nalewanie płynu do filiżanek. W maszynach można podgrzewać również inne płyny np. piwo lub wino. 

Istnieją także czekoladziarki cukiernicze, które używane są do rozpylania (glazurowania) czekolady z podgrzewanego zbiornika. Maszyna pozwala na szybkie i efektowne zdobienie ciast, powlekanie kawałków marcepanu masłem klarowanym, spreyowanie i robienie pasków. Tego typu maszyny cukiernicze dostępne są np. na: https://www.hert.pl/cukiernictwo/dekoracja-cukiernicza-oblewanie-i-natryskiwanie.html. Czekoladziarki występują w dwóch wersjach (z jednym pojemnikiem i pistoletem lub dwoma pojemnikami i pistoletem).  

Zalety czekoladziarek 

Kompaktowe czekoladziarki pozwalają w prosty sposób podgrzewać równomiernie różnego rodzaju płyny. Maszyny są intuicyjne i proste w obsłudze. Profesjonalne urządzenia dostępne są w wersji jezdnej lub stołowej. Czekoladziarki przemysłowe pozwalają na efektywne dekorowanie wyrobów cukierniczych. Poza tym czekolada przechowywana w maszynie zawsze jest gotowa do użytku.  

Zastosowanie czekoladziarek 

Czekoladziarki stosuje się do podgrzewania płynów. Są one niezbędne w punktach gastronomicznych – kawiarniach, restauracjach. Kompaktowe, niewielkie wersje maszyn można kupić do domu. Dzięki prostej obsłudze, bez obaw można przygotować świetną gorącą czekoladę w domowym zaciszu.  

Maszyny przemysłowe używa się w cukiernictwie do zdobienia wypieków. Dzięki pistoletom nakładanie masy czekoladowej przebiega bardzo sprawnie i szybko.   

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%