Zamknij

Zapobieganie zanieczyszczeniom podczas produkcji żywności

15:40, 26.11.2021 | materiały partnera

We wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego, nie tylko na obszarach związanych z produkcją, istnieje ryzyko zanieczyszczenia żywności substancjami obcymi różnego pochodzenia. Stanowi to potencjalne zagrożenie dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach nawet życia konsumenta. Zanieczyszczenia mogą przedostawać się do produktów różnymi drogami, a do ich przenoszenia może dojść na każdym etapie procesu produkcyjnego. W związku z powyższym zadaniem kadry zarządzającej jest zapewnienie w obiekcie odpowiednich standardów higieny i bezpieczeństwa.

Czym są zanieczyszczenia krzyżowe żywności?

Terminem „zanieczyszczenie krzyżowe” określamy przenoszenie alergenów, mikroorganizmów chorobotwórczych i/lub ich metabolitów, a także substancji chemicznych lub innych obcych substancji z jednych produktów na inne. Do krzyżowego zanieczyszczenia żywności może dojść różnymi drogami, np. żywność – żywność, żywność – sprzęt czy żywność – człowiek. Konsumpcja potrawy, która została skażona, może wywołać wiele niepożądanych reakcji, począwszy od biegunek i wymiotów, po poważne choroby przenoszone drogą pokarmową. W związku z powyższym niezwykle ważna jest higiena produkcji osiągana przez zintegrowane działania na każdym etapie. Jakie rozwiązania odgrywają istotną rolę w tym procesie?

Jak zapobiegać zanieczyszczeniom żywności?

Utrzymanie higieny w szeroko pojętym sektorze spożywczym nie jest łatwym zadaniem. Na szczęście istnieją pewne sprawdzone i skuteczne metody pozwalające w sposób efektywny zapobiegać sytuacjom, w których mogłoby dojść do zanieczyszczeń wyrobów spożywczych. Aby zmniejszyć potencjalne ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności zaleca się:

  • używać odpowiednich ręcznych narzędzi utrzymania higieny – w zakładzie produkcyjnym powinno się stosować wyłącznie sprzęt do czyszczenia wykonany z komponentów zatwierdzonych do kontaktu z artykułami spożywczymi; niezawodną i wysoce skuteczną metodą jest używanie profesjonalnych szczotek do czyszczenia, mycia i zamiatania charakteryzujących się odpornością na pracę w trudnych warunkach; najbardziej zaawansowane higieniczne akcesoria oferuje firma Salmon Hygiene, która posiada w ofercie również inne specjalistyczne narzędzia i wyposażenie do dbania o higienę, (najnowszy katalog produktów dostępny jest na stronie: https://salmonhygiene.pl/);
  • stosować kodowanie kolorami – prostą, a zarazem niezwykle skuteczną metodą pomagającą zmniejszyć ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych jest znakowanie systemem kolorów; kodowania kolami można używać do wyodrębnienia poszczególnych stref w zakładzie, jak i do oznaczania narzędzi; ze względu na swoje wszechstronne funkcje strategia ta pomaga utrzymywać wysoki poziom higieny, lepiej zorganizować miejsce pracy oraz pozytywnie wpływa na efektywność pracowników,
  • utrzymywać higieniczne warunki w magazynie – miejsce, gdzie przechowuje się półprodukty, powinno być czyste i higieniczne; należy pamiętać, że środki czystości powinny być przechowywane z dala od żywności: substancji niebezpiecznych nigdy nie należy umieszczać nad miejscami, w których znajdują się produkty spożywcze.
  • Korzystać z odpowiednio skonstruowanych pojemników do przechowywania – na obszarach produkcji spożywczej powinno się używać wyłącznie narzędzi i akcesoriów o odpowiednich właściwościach; doskonałym rozwiązaniem dla zastosowań przemysłowych są na przykład pojemniki i kontenery produkowane z polietylenu spożywczego – tworzywa odpornego na działanie chemikaliów i nie wchodzącego w reakcje z przechowywanymi artykułami; pojemniki polietylenowe można bardzo łatwo czyścić i konserwować; świetnym rozwiązaniem logistycznym może być używanie pojemników w różnych kolorach i kształtach; szczególnie popularne są modele zaprojektowane do wzajemnego łączenia ze sobą, na przykład takie oferowane przez salmonhygiene.pl: ich zastosowanie pozwala zaoszczędzić cenną przestrzeń magazynową – tzw. pojemniki sztaplowe można układać w stosy, piętrować lub gniazdować.
(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%