Zamknij

Pyszne przepisy na kawę w różnych odsłonach

11:47, 25.06.2018 | materiał partnera
Skomentuj

Kawa to popularny na całym świecie napój, który przyrządzać można na wiele, nierzadko bardzo zaskakujących, sposobów. Oto kilka z nich.

 

Kawa po karaibsku

Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  •  

1 porcji espresso,

  •  

1 kulki lodów waniliowych

  •  

 20 mililitrów rumu

Parzymy espresso i zostawiamy je do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do miksera gałkę lodów oraz wlewamy rum i zimną kawę. Miksujemy tak, by na powierzchni utworzyła się pianka. Przelewamy do wysokiej szklanki.

 

Kawa mohito

Ten orzeźwiający napój przyrządzimy z pomocą:

  •  

1 porcji espresso

  •  

30 mililitrów wody gazowanej

  •  

kilka listków mięty

  •  

1 limonki

  •  

brązowego cukru

  •  

kruszonego lodu

Zaparzamy espresso i zostawiamy je do ostygnięcia. Limonkę kroimy w półksiężyce i wrzucamy do wysokiej szklanki razem z 10 listkami mięty i odrobiną brązowego cukru. Ugniatamy w szklance tak, by limonka puściła sok, a aromat mięty stal się mocno wyczuwalny. Następnie dodajemy wodę gazowana, kruszony lód i wystudzone espresso. Napój serwujemy udekorowany plasterkami limonki i listkami mięty.


Koktajl owocowo - kawowy

By go zrobić, potrzebować będziemy:

  •  

1 porcji espresso

  •  

200 mililitrów jogurtu naturalnego

  •  

3 łyżek brązowego cukru

  •  

350 g ulubionych owoców, na przykład jagód, jeżyn, malin lub poziomek

  •  

kilku kostek lodu.

Myjemy owoce pod bieżącą wodą. Parzymy pojedyncze espresso i studzimy je. Wrzucamy owoce do miksera, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy espresso i ponownie miksujemy. Gotowy koktajl rozlewamy do szklanek i serwujemy z kostkami lodu.

 

Kawa z tonikiem

Do zrobienia tego orzeźwiającego koktajlu potrzebować będziemy:

  •  

200 mililitrów schłodzonego toniku

  •  

1 porcji espresso

  •  

1 limonki

  •  

kilku kostek lodu

Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu i wlewamy tonik, a następnie powoli dodajemy espresso (najlepiej do tego celu posłużyć się do tego celu świeżo paloną kawą mieloną). Na koniec dodajemy limonkę.

 

Mus kawowy

Aby go przyrządzić, zaopatrzyć musimy się w następujące składniki:

  •  

1 porcja espresso

  •  

2 żółtka

  •  

2 łyżki cukru

  •  

100 g śmietanki 30%

  •  

100 g serka homogenizowanego

  •  

2 łyżki wody

  •  

1 łyżeczka żelatyny

  •  

1 łyżka ciemnego kakao

Przygotowujemy espresso. Słodzimy je i studzimy. W misce roztrzepujemy żółtka, podgrzewamy je na małym ogniu i dodajemy kawę, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z kuchenki i czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do reszty składników. 60 mililitrów śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy do masy kawowej. Dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, drugą odstawiamy w temperaturze kawowej. Część kakaową przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po zastygnięciu nakładamy drugą warstwę, czyli masę kawową i ponownie wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno i wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy. Przed podaniem, deser można posypać startą czekoladą.

 

Kawa po wiedeńsku

Do zrobienia takiego przysmaku potrzebować będziemy:

  •  

podwójnego espresso

  •  

5 kostek czekolady

  •  

100 mililitrów śmietany kremówki

  •  

śmietany 36%

  •  

kakao do posypania

Podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, a następnie dodajemy do niej pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy do roztopienia. Przygotowujemy podwójne espresso i dodajemy do niego śmietankę z rozpuszczona czekoladą. Przelewamy do wysokiej szklanki. Na wierzch dodajemy ubitą przy pomocy miksera śmietankę 36% i posypujemy kakao.

 

Lody kawowe

Do ich zrobienia potrzebne nam będą:

  •  

500 g niesłodzonego mleka skondensowanego

  •  

400 g śmietany kremówki 36%

  •  

5 łyżek cukru pudru

  •  

100 mililitrów mocnej kawy

W misce ubijamy śmietanę, a pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder. W drugim naczyniu ubijamy mleko aż do uzyskania puszystej piany. Łączymy ze sobą. Dodajemy połowę przestudzonej kawy i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i przelewamy cienką strużką pozostałej kawy. Wstawiamy lody do zamrażalnika na kilkanaście godzin, mieszając je od czasu do czasu.

 

Cytrusowe tiramisu

Niezbędne składniki to:

  •  

250 g podłużnych biszkoptów

  •  

250 g serka mascarpone

  •  

250 g śmietanki

  •  

2 jajka

  •  

2 limonki

  •  

75 g cukru

  •  

100 mililitrów świeżo parzonej kawy

  •  

10 g świeżego imbiru

  •  

30 mililitrów likieru cytrynowego

Myjemy jajka i oddzielamy żółtka do dużej miski. Wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Odstawiamy do lodówki. Do drugiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone i dobrze mieszamy. Wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy. Ścieramy na drobnych oczkach skórkę z ½ limonki. Obieramy imbir ze skórki i również ścieramy. Dodajemy do kremu. Mieszamy go i wstawiamy do lodówki. Kawowy napar przelewamy do szerokie naczynia i zanurzamy w nim biszkopty. Wykładamy nimi cały spód formy. Delikatnie pokrapiamy ciastka likierem i nakładamy połowę kremu. Czynność powtarzamy. Na ostatnią warstwę rozprowadzamy krem i wstawiamy ciasto do lodówki na 3 godziny.

>> Więcej pysznych przepisów na kawę znajdziemy na stronie: https://www.dolce-gusto.pl/relaks-przy-kawie/przepis <<

(materiał partnera)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone