Zamknij

Jak odnaleźć nowe smaki kawy? Różne sposoby przygotowywania kawy

11:30, 09.07.2019 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Może jesteś początkującym kawoszem i zastanawiasz się nad nowymi sposobami przygotowania filiżanki doskonałej kawy? Może jesteś koneserem, który wypróbował już wiele metod, ale wciąż poszukuje nowości? A może po prostu myślisz o nowym ekspresie do kawy w domu, ale nie wiesz, czy to na pewno dla Ciebie? Ten artykuł zawiera przydatne informacje na temat tego, jak sposób parzenia kawy wpływa na jej smak.

Dla osób poszukujących lekkiego, zrównoważonego smaku

Zmieniając sposób parzenia swojej ulubionej kawy, możesz wydobyć z niej zupełnie nowe posmaki. Kawa o doskonałych właściwościach ma do zaoferowania więcej, niż można wyczuć za pierwszym razem. Przygotowane z niej napoje mogą być bardziej intensywne lub lżejsze. Ponieważ jest wiele różnych sposobów parzenia kawy, a wybór jej rodzajów i mieszanek jest bardzo bogaty, znalezienie ulubionej kombinacji może być bardzo interesujące, a rezultat - zadziwiający.

Jeśli preferujesz delikatniejszą, bardziej zrównoważoną kawę, powinieneś raczej wybierać jaśniej paloną arabikę. Jeśli kupujesz mieszanki, przeczytaj uważnie etykietę, aby wybierać tę z mniejszym udziałem robusty. Jeśli bowiem preferujesz delikatne walory smakowe, powinieneś zwracać bacznejszą uwagę na skład.

Nie bez powodu gatunek arabiki jest najbardziej ceniony i najpopularniejszy na świecie - stanowi około 70% całkowitej produkcji kawy. Ze względu na typ i cechy uprawy - wysokość obszaru, potrzebę wilgoci i ciepła - odmiany arabiki zachowują bardziej zróżnicowany, subtelny smak, dzięki czemu stają się bardziej wyraziste dla różnych poziomów owocowości i słodyczy.

Przygotowujemy arabikę: zaparzacz Chemex

Podczas przygotowywania arabiki bardzo ważne jest, aby nie stłumić i nie umnijszyć jej delikatnego smaku. Zaparzacz Chemex nadaje się do tego idealnie. Napój przygotowany w ten sposób sprawi, że poczujesz niepowtarzalne aromaty danej kawy. Ten sposób parzenia zapewnia kawie bardziej zrównoważony smak, ponieważ przy tej metodzie woda powoli przepływa przez fusy, dzięki czemu napój nie jest gorzki, a papierowe filtry Chemex zatrzymują fusy i osady, które nie przenoszą niepożądanych smaków. Prawdą jest, że ??stosunek kawy i wody oraz temperatura wody wpływają na intensywność smaku zaparzonej kawy, co daje nam pole do eksperymentowania walorami smakowymi. Stosując Chemex do zaparzania arabiki, z pewnością uzyskasz bogaty, pełen aromatu napój.

Dla miłośników intensywnych smaków

Kawosze zapewne są zgodni co do tego, że największymi miłośnikami kawy o mocnym smaku są Włosi . To właśnie włoska kawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i gęstością. Dlaczego? Włoskie mieszanki ziaren często zawierają robustę, która nadaje napojowi wyżej wymienione cechy. To proste - im większa ilość robusty w mieszance, tym intensywniejszy i bardziej wyrazisty smak kawowego napoju.
Robusta jest drugim najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Nie jest tak aromatyczna jak arabika, dlatego najczęściej jest stosowana jako dodatek do niej. Ponieważ ten rodzaj ziaren ma więcej kofeiny, poczujemy więcej mocy i trochę więcej goryczki, a konsystencja będzie gęstsza, kremowa, bardziej cielista. To właśnie te jej cechy powodują, że jest ceniona jako dodatek do arabiki. Odpowiednio skomponowana mieszanka sprawi, że przygotowując kawę za pomocą określonych metod będziesz odkrywać jej różne walory.

Przygotowujemy robustę: kawiarka moka

Pasja do mocnego smaku kawy skłoniła Włochów do szukania sposobu na takie jej przygotowanie. W efekcie narodził się pomysł na kawiarkę. Za jej wynalezienie możemy być wdzięczni Luigiemu De Ponti i Alfonso Bialettiemu, którzy również rozpoczęli masową produkcję tego typu zaparzaczy. Do dziś Bialtetti jest ich najbardziej znanym producentem. Taka kawiarka znajduje się w każdym włoskim domu. Składa się z trzech części: dolny zbiornik przeznaczony jest na wodę, środkowa część to sitko (filtr) na kawę mieloną, a w górnej gromadzi się kawowy napar. Gdy mokę umieści się na kuchence, wrząca woda zaczyna się podnosić, przechodzi przez kawę w filtrze i spływa do górnego pojemnika. Proces ten jest dość powolny, trwa kilka minut, ale za to wypełnia pomieszczenie pięknym, kawowym aromatem. W procesie występuje wysoka temperatura, przez co kawowy napój nabiera bardziej intensywnego smaku, a dłuższy kontakt z wodą pomaga uzyskać więcej kofeiny, bogatszy smak i delikatną goryczkę.

Dla ceniących różnorodność

Nie uważasz się ani za miłośnika intensywnej kawy, ani delikatnej? A może po prostu lubisz eksperymentować i wciąż szukasz różnorodności? Oczywiście, w swojej kuchni możesz mieć Chemex i kawiarkę, a nawet pełną gamę profesjonalnego wyposażenia jak w kawiarni! Ale jeśli chcesz czegoś jednego i konkretnego – powinieneś wybrać automatyczny ekspres do kawy, który nie tylko szybko zaparzy kawę ze świeżo zmielonych ziaren, ale też bez trudu przygotuje różnorodne napoje kawowe, których parametry można dodatkowo regulować wedug własnych preferencji. Jeśli chcesz rozpocząć poranek od ulubionego smaku, wystarczy wcisnąć przycisk, aby móc cieszyć się nim w ciągu kilku sekund. Ekspres do kawy odpowiednio dostosowuje długość procesu ekstrakcji (kontaktu wody z kawą), dzięki czemu przez cały czas utrzymywana jest określona temperatura. Wbudowany w ekspres młynek najczęściej posiada regulację stopnia mielenia, co również pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami w zależności od rodzaju kawy. Niektóre ekspresy do kawy mają również inne funkcje, które dodatkowo umożliwiają wydobywanie jeszcze większej ilości smaku i aromatu, więc od amatora po smakosza – na pewno każdy znajdzie odpowiedni dla siebie ekspres do kawy.

Ekspresy do kawy i urządzenia do jej zaparzania pomagają uwypuklić jej różne właściwości. Ważne jest, aby określić, które urządzenie i metoda parzenia dają najlepszy dla nas rezultat. Warto zapamiętać najważniejsze - jak długo zmielona kawa ma kontakt z wodą, jaka jest temperatura parzenia i ile osadów ostatecznie przedostanie się do gotowego napoju przy danej metodzie parzenia. Odpowiadając na te pytania, możesz wyobrażać sobie smak przygotowanej kawy. Znając rodzaj kawy, lepiej też zrozumiesz, jakiego smaku można się spodziewać po danej kawie. Poznanie różnorodności smaków najlepiej umożliwią eksperymenty z degustacją kawy, zwłaszcza te dokonane własnej kuchni.

(Artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone