Zamknij

Jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową? Najlepsze domowe sposoby

13:51, 11.12.2019 | materiały partnera

Kuchenka mikrofalowe to bardzo praktyczny dodatek w nowoczesnej kuchni. Dzięki niej możesz nie tylko szybko odgrzać przygotowany wcześniej obiad, ale nawet ugotować posiłek lub upiec ciasto bez potrzeby uruchamiania kuchenki. Jednak wszystkie te działania sprawiają, że kuchenka mikrofalowa zaczyna się szybko brudzić, a także gromadzić w zakamarkach niezbyt przyjazne mikroorganizmy. Jak dbać o naszą kuchenkę mikrofalową?

Jak czyścić mikrofalówkę? Sposób na cytrynę i ocet

Do czyszczenia urządzeń służących do przygotowywania jedzenia lepiej stosować chemię o mniej skomplikowanym składzie. W innym wypadku musimy liczyć się z tym, że ich pozostałości przenikną do naszego pożywienia w trakcie odgrzewania. Dlatego jednym z bezpieczniejszych sposobów jest wykorzystanie składników występujących również w potrawach. Właśnie do takich należą cytryna i ocet.

Zanim przejdziesz do mycia wnętrza kuchenki, przygotuj w misce roztwór wody i soku z cytryny. Pamiętaj, żeby wybrać naczynie, którego możesz używać w kuchence mikrofalowej. Następnie wstaw je do środka urządzenia i zamknij drzwiczki. Po pięciominutowym podgrzewaniu wnętrze będzie już zdezynfekowane, a dodatkowo pozbawione nieprzyjemnych zapachów.

Następnie zostaw naczynie w kuchence na kolejnych kilka minut. Woda przez 5 minut nie zacznie się gotować, ale zacznie się już wydzielać para. Zmiękczy ona przyschnięte zabrudzenia, dzięki czemu łatwo usuniesz je za pomocą miękkiej szmatki. Do mycia użyj tego samego roztworu, który wyjmiesz mikrofalówki. Bardziej wymagające zabrudzenia oczyścisz za pomocą sody oczyszczonej.

Zarówno kuchenki wolnostojące, jak i mikrofale do zabudowy, posiadają talerz obroty. Pamiętaj o nim podczas czyszczenia – wyjmij go ze środka i umyj pod bieżącą wodą. Nie wkładaj go nigdy do zmywarki, ponieważ ryzykujesz jego uszkodzenie.

Pamiętaj także o umyciu zewnętrznej części urządzenia! Raz na jakiś czas koniecznie wyczyść również wyloty wentylatorów. Do tego wygodnie będzie użyć małego odkurzacza, który wyciągnie trudno dostępne zabrudzenia.

Jak bezpiecznie używać mikrofali?

Kuchenkę mikrofalową należy czyścić regularnie, jednak w przypadku mikrofalowej katastrofy jej doczyszczenie będzie zajmowało więcej czasu. Co robić, żeby ustrzec się konieczności szorowania wnętrza urządzenia po wypadku?

1. W mikrofalówce podgrzewaj tylko te produkty, które się do tego nadają. Obostrzenia wynikają nie tylko z utraty wartości odżywczych – w nowszych urządzeniach jest ona zresztą minimalna – ale także z powodu groźby „wybuchu”. Przykładem są surowe jajka w skorupkach, które w trakcie podgrzewania w kuchence mikrofalowej wybuchają i zmuszają do męczącego czyszczenia.

2. Ta sama zasada dotyczy pokarmów w zamkniętych pojemnikach oraz szczelnie owiniętych folią. One również nagrzeją się, ciepło skumuluje się wewnątrz, co ostatecznie prowadzi do wybuchu. A ten może nie tylko pobrudzić urządzenie, ale także wywołać poparzenie na Twojej twarzy lub dłoniach.

3. Podgrzewając sosy lub zupy nakryj naczynia folią spożywczą – nie aluminiową – i poprzekłuwaj je. W ten sposób uniknie opryskania nimi ścianek urządzenia.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone