Zamknij

Czym się różni kawa speciality od kaw z popularnych supermarketów?

09:33, 21.12.2020 | artykuł sponsorowany

Najlepszym miejscem do nabycia kawy z pewnością nie jest pobliski sklep spożywczy. To, co się tam znajduje, to nic innego jak mocno wypalona kawa komercyjna, której smak i aromat pozostawia wiele do życzenia.

Wysokiej jakości produkty ma do zaoferowania palarnia kawy. Znajdziemy tam kawę rzemieślniczą, posiadającą certyfikat speciality coffee. Jest to produkt najwyżej jakości, powstały ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Produkcja tej kawy musi być ściśle kontrolowana i to na każdym etapie – od uprawy, aż po palenie i zapakowanie. Pora zastanowić się nad tym, co odróżnia zwykłe kawy od tych speciality.

Najlepsza kawa ziarnista? Sięgnij po coffee speciality!

Smaczna i aromatyczna kawa będzie zawsze mile widziana, ale w przypadku tych komercyjnych jakość najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Nawet w przypadku tych drogich, nie uzyskamy takich właściwości, jakie oferuje kawa speciality. Ziarna, z których powstaje kawa rzemieślnicza pochodzą z kaowców uprawianych na dużych wysokościach nad poziomem morza. Muszą panować konkretne warunki klimatyczne – optymalne nasłonecznienie, temperatura. Nawet żyzność gleby jest kontrolowana i musi spełniać odgórnie narzucone wymagania. Kawowce są chronione przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, przez co kawy speciality mają specyficzny smak. Zbiera się wyłącznie w pełni dojrzałe owoce kawowca, które następnie są selekcjonowane i to ręcznie – wszystkie ziarna mające jakiekolwiek defekty są odrzucane.

Kawy speciality powstają z wysokiej jakości ziaren cenionej na całym świecie Arabiki. Najczęściej pochodzą one z danego regionu czy nawet z konkretnej farmy. Na opakowaniu takiej kawy znajdują się szczegółowe dane dotyczące tego, gdzie dokładnie była uprawiana. Na Znajdziemy tam też informacje dotyczące odmiany kawy, metody obróbki, wysokości upraw, profilu i daty palenia, nawet profilu sensorycznego. Nie ma tutaj mowy o przypadkowości, bo wszystko jest w pełni transparentne – wiemy dokładnie, co kupujemy. Kawa speciality ma unikalny, zbalansowany smak można wyczuć różne nuty smakowe – korzenne, czekoladowe, owocowe itd. W celu wydobycia jej naturalnych aromatów stosuje się jasne palenie. Ze względu na to, że nie uprawia się jej na masową skalę, dostępna jest tylko okresowo i w niewielkich ilościach, co niestety przekłada się na wysoką cenę. Kupimy ją u producenta, dystrybutora lub ewentualnie w dobrej palarni kawy. Mianem coffee speciality określa się wyłącznie produkty, które uzyskały odpowiedni certyfikat, przez co surowiec musi najpierw przejść przez wieloetapową klasyfikację.

Dlaczego kawa komercyjna nie może równać się z kawą speciality?

Zwykłą kawa produkowana jest na masową skalę, zwykle z kiepskiej jakości ziaren. Stosuje się bardzo mocne wypalanie ziaren, aby zminimalizować różnice w smaku z różnych dostaw. Wpływ to wszystko na smak i aromat przygotowanych naparów, które pozostawiają wiele do życzenia. Są smoliste i gorzkie, brakuje im kwaskowatości. Wypala się je na parę lat przed spożyciem, przez co mówimy o produkcie utlenionym, niskiej wartości. Takie kawy dostaniemy w każdym sklepie. Składają się na nie mieszanki ziaren z różnych krajów. Na ich opakowaniach znajduje się bardzo mało informacji albo nie ma ich wcale. Produkcja takich kaw nastawiona jest tylko na zysk. Liczy się ilość, dlatego owoce zbierane są maszynowo, łącznie z tymi niedojrzałymi, po czym wypala się je metodą przemysłową.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop